Tankar

Mina tankar om inlärning och om tävlande.

Tanken med mina tankar är inte att tala om vad som är rätt eller fel utan att man kan suga på tankarna för att se om det kan vara något att tänka på, om man inte redan har tänkt på det. Mycket tankar blir det. Det är inspirerande att tänka. Fler tankar kommer att fyllas på så vartefter de dyker upp.


Image

Image handlar om den totala bild som andra får av mig och min hund. Vi påverkar folk genom att vara trevliga, positiva, piffa till oss och vår klädsel så vi syns, piffa till hunden, träna med metoder som skapar utstrålning o.s.v. I vår bedömningssport är det i första hand domarna jag vill ska ha en positiv bild av mig och min hund. Men det känns alltid lättare att tävla om man får höra att andra tycker att man är värd de framgångar man får. Jag har inte en aning om vem som kommer att vara domare framåt i tiden. Därför får man bygga upp en positiv image för så många som möjligt. Har jag skapat en positiv image runt mig och min hund så påverkar det domarnas undermedvetna. De flesta domare menar att det inte spelar någon roll då de ska döma det de ser. Det undermedvetna har större påverkan än vad man tror. Det har hänt vid ett antal SM att ett ekipage som är omtyckt får lite bättre betalt än det var värt och till om med har vunnit. Skapa image har också med taktiken att göra.

I början innan man är känd är det bara det domaren ser på plan som påverkar. Förutom prestation så påverkar naturligtvis hundens utstrålning och glädje en del. Hur man stylat sig får också betydelse. Alltför många verkar anstränga sig för att inte synas. Jag visade på en kurs ett antal bilder på ekipage från ett SM. När jag snabbläddrade mellan bilderna så frågade jag vilka ekipage de kom ihåg. De förare som stack ut var de som de mindes. Det räckte ibland med en färgklick på jackan för att den föraren skulle fastna i kursarnas minne. En uppiffad, ren och fräsch hund skapar ju också ett fräscht intryck. Jag vet tävlande som tränat in att de ska le och smila mot domarna vid vissa tillfällen under tävlingen.

Attityd

Det är populärt idag att träna för att skapa en bra attityd, vad det nu är. I början kom uttrycket från de som tränade med positiva metoder som bland annat ville skapa en hund med utstrålning. Jag ser en hel del som tränat fram en riktigt trevlig attityd hos hunden men förarna själva ser gravallvarliga ut. Frågan är hur vår attityd påverkar hundens?

Hjälper

Ju mindre hjälper jag använder i min inlärning ju mer måste hunden tänka, vilket är positivt bl.a. för att stimulera hundens engagemang. Ju mindre hjälper jag har ju färre måste jag dessutom träna bort. Om hunden inte bjuder på de beteenden jag är ute efter så är det bättre att ta till hjälper än att inte lösa beteendet på det sätt jag önskar.

Beteendetänk

En av orsakerna till att vi ibland har svårare att hitta lösningar på problemet är att det är lätt att tänka moment i stället för vilka beteenden momentet består av. Ett vanligt exempel. Man har problem att få hunden att lägga sig med tryck. Det är lätt att man sätter hunden i fotposition, går ett antal steg i fritt följ för att därefter träna det man är ute efter dvs. själva läggandet. Istället för att bryta ut läggandet, vilken del av läggandet är det vi vill reparera och bygga det separat. Därefter är det lättare att bygga in det i momenten baklänges.

Allt man testar ska direkt leda till att beteendet åtminstone tar ett litet steg åt rätt håll. Blir det inte en aning bättre så prova ska man prova något annat. Det krävs mod att våga prova sig fram men det är först då man ser exakt hur just min hund svarar på just den idén.

Uthållighet

Ett av de största problemen idag är att få det att hålla på tävling.
Även på landslagsnivå i lydnadsklass så är de största utmaningarna just nu att få hundarna att hålla och kunna prestera på hög nivå vid varje tävling. Många tror att det beror på att man inte länkar tillräckligt ofta. Eller att man inte kan låta bli att belöna med godis och leksak mellan momenten när man länkar. Jag tror inte alls att det är där problemet ligger. Ska vi få fram en stabil, stadig och uthållig prestation så måste varje del ta sig till den nivån.

Få fram hundens kapacitet

Ju mer min hund utför beteenden för att de själva vill ju lättare är det att få hunden att anstränga sig. Ju mer jag får hunden att göra det för min skulle ju mindre engagemang brukar de då bjuda på. Ju mer hunden får klura ut lösningar ju mer måste den tänka och engagera sig. Det gör också att hunden blir snabbare i huvudet viket underlättar inlärningen. Samtidigt som vi vill att hunden ska klura och engagera sig så måste vi ändå ha en viss kontroll för att kunna tävla. En förutsättning för att kunna få en effektiv engagemangsträning är att jag har en hyfsad vardagslydnad på min hund. Att vi vill att hunden ska jobba med frivillighet betyder inte att vi ska tillämpa fri uppfostran.

Engagemang

Vill jag stimulera hundens engagemang så är jag noga med att den har ett engagemang vid varje förstärkningstillfälle. Om jag klickar eller säger ”bra” när hunden har ett engagemang men låter den bli passiv innan jag belönar med godis, leksak, klappa-om eller annat så kommer jag först att stimulera aktivitet och därefter stimulera passivitet, vilket kan försvåra framgången med engagemangsträningen. Det är viktigt att balansera engagemanget så att aktivitetsnivån inte blir för hög. Hunden får inte ha högre aktivitetsnivå än att den hinner tänka till. Är hunden för hög i aktivitet så är det ändå viktigt att hunden får anstränga sig i hjärnkontoret men att jag balanserar engagemangsövningarna. En aktiv hund kör jag mer engagemangsövningar där hunden får klura men håller sig så stilla som möjligt. En hund som behöver upp i aktivitet kör jag engagemangsövningar där hundens ska röra sig så mycket som möjligt. För de hundar som ligger rätt får man balansera mixen av passivitet och aktivitet så man bibehåller den på den aktivitetsnivå man vill men alltid stimulera engagemanget så att hunden anstränger sig och utvecklar sitt lilla hjärnkontor.

 
Copyright © Kreativ Hundträning 2011